تحولات منطقه

مدیر عامل شرکت آب‌ منطقه‌ای خراسان رضوی با اشاره به پروژه انتقال آب از دریای عمان به خراسان رضوی گفت: این پروژه هم‌اکنون در حال اجرا است و حدود ۱۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

پیشرفت ۱۵ درصدی پروژه انتقال آب از دریای عمان به خراسان رضوی
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، علیرضا طاهری در خصوص وضعیت پروژه انتقال آب از دریای عمان به خراسان رضوی اظهار کرد: وظیفه شرکت آب منطقه‌ای استان مطالعه، تامین و حفاظت از منابع آب بخش کشاورزی، صنعت و شرب است اما وظیفه ادارات آبفای استان و مشهد توزیع آب در مراکز شهری و روستایی است. مشهد در کنار ۲ شهر دیگر در سطح کشور اداره آبفای شهری و استانی جداگانه در اختیار دارد.

وی افزود: وظیفه اداره کل منابع‌ طبیعی و آبخیزداری نیز حفاظت از خاک است. اگر نگاه صحیحی به حوزه آبریز باشد، این مساله کمک بسیار زیادی به جلوگیری از بروز سیلاب می‌کند.

مدیر عامل آب‌ منطقه‌ای خراسان رضوی درباره بازار آب استان و فروش آب از بخش کشاورزی به صنعت تصریح کرد: در خراسان رضوی ۸۵ درصد از آب مصرفی از طریق منابع آب زیرزمینی تامین می‌شود؛ این در حالی است که متاسفانه از ۳۷ دشت استان ۳۴ دشت ممنوعه است؛ یعنی تخصیص آب جدیدی از این دشت‌ها نباید صورت گیرد.

۸ معامله در بازار آب خراسان رضوی صورت گرفته است

طاهری با اشاره به ماده هفت قانون توزیع عادلانه آب عنوان کرد: بر اساس این ماده آب مازاد چاه‌ها در اختیار بخش صنعت باید قرار گیرد. بخش صنعت به دلیل اشتغال‌زایی بالایی که دارد، بخش قابل توجهی است. در حال حاضر فروش آب در بازار آب در یک الی ۲ دشت استان آغاز شده و چندین معامله دیگر نیز در بازار آب استان انجام شده است. در مجموع تا کنون در استان حدود هشت مورد معامله از طریق بازار آب صورت گرفته و از این نظر استان ما پیشرو است. همچنین قرار است مجموعه‌هایی برای نقل و انتقال آب به صورت واسطه نیز راه‌اندازی شود.

وی ادامه داد: یکی از مشکلات کنونی این است که آب قیمت واقعی خود را به دست نیاورده و یکی از دلایلی که در مصرف آب اسراف می‌شود، همین مساله است؛ در حالی که مصرف‌کننده آب را با قیمت بسیار ارزانی استفاده می‌کند اما بهای آب بسیار بالاتر از این‌هاست.

مدیر عامل شرکت آب‌ منطقه‌ای خراسان رضوی درباره پروژه انتقال آب از دریای عمان به خراسان رضوی تصریح کرد: در آغاز کار این پروژه مطالعه‌ای در سطح شرق کشور با در نظر گرفتن سه استان سیستان و بلوچستان و خراسان‌های رضوی و جنوبی صورت گرفت. بر اساس این مطالعه مشخص شد شرق کشور برای پیشبرد صنایع، خدمات و شرب ۹۰۰ میلیون متر مکعب در سال کمبود آب دارد. همان زمان وزارت نیرو برای ۱۴ استان دیگر نیز مطالعه‌ای را آغاز کرده بود. در حقیقت با توجه به اینکه خراسان رضوی استان مرزنشین است و با افغانستان، پاکستان و ترکمنستان مرز مشترک دارد، به آن اجازه داده شد مطالعات را به صورت جداگانه پیش برد.

وی افزود: اخیرا با توجه به محدودیتی که دولت در تامین اعتبار طرح های عمرانی دارد، مجموعه ای از شرکت‌های بزرگ صنعتی، فولادی و معدنی شکل گرفته و این شرکت‌ها مجموعه سرمایه‌گذاری به نام اینواسکو تاسیس کرده‌اند که وظیفه‌اش تامین آب صنایع و معادن شرق کشور است. این مجموعه عملیات اجرایی فاز یک انتقال آب از دریای عمان به شرق کشور را بر عهده دارد. بر اساس آخرین آمارها در مرحله اول این پروژه تامین ۲۸۰ میلیون متر مکعب آب برای استان سیستان و بلوچستان در نظر گرفته شده که شامل تخصیص ۱۰۰ میلیون متر مکعب آب برای بخش شرب و ۱۸۰ میلیون متر مکعب برای بخش خدمات و صنعت است.

مدیر عامل شرکت آب‌ منطقه‌ای خراسان رضوی بیان کرد: همچنین ۶۰ میلیون متر مکعب آب از پروژه انتقال آب از دریای عمان برای خراسان جنوبی جهت تامین آب مورد نیاز بخش‌های صنعت و خدمات و ۱۲۰ میلیون متر مکعب آب نیز برای بخش‌های صنعت و خدمات خراسان رضوی تخصیص یافته است. انتقال آب از دریای عمان به خراسان رضوی در فاز اجرایی است و پیش‌بینی می‌شود تا چهار سال آینده به بهره‌برداری برسد.

طاهری افزود: در حال حاضر مسیرسازی انتقال آب از مشهد به تربیت حیدریه با حدود ۱۲۰ کیلومتر طول خاتمه یافته است. همچنین عملیات اجرایی مسیر خاش به زاهدان در حال انجام است. مسیر خضری به خواف نیز در حال اجراست. لوله این پروژه به قطر ۸۰۰ میلیمتر در شهرک صنعتی کاویان در حال ساخت است.

وی تاکید کرد: با توجه به اینکه مجلس برای رفع کمبود آب در استان سیستان و بلوچستان قانون‌گذاری کرده و هم یک آیین‌نامه اجرایی برای این منظور توسط هیات دولت ارائه شده است، بنابراین درخواست می‌شود برای مصارف آبی خراسان‌های جنوبی و رضوی نیز قواعدی تدوین شود. در همین راستا شرکت اینواسکو پیشنهاد کرده قیمت شیرین‌سازی آب شرب شامل قاعده‌گذاری شود.

مدیر عامل شرکت آب‌ منطقه‌ای خراسان رضوی تاکید کرد: با توجه به محدودیت‌های منابع آبی در استان قصد داریم با تعامل با صنایع بزرگ تلاش کنیم این صنایع تنها از آب شیرین شده دریا استفاده کنند. استفاده از این آب تاثیر زیادی بر قیمت تمام شده محصولات صنایع ندارد. در این پروژه قرار است آب دریا با EC حدود ۱۰۰۰ میکروموس بر سانتیمتر به دست صنایع برسد.

پروژه انتقال آب از کوه‌های هزارمسجد به مشهد شامل حدود ۴۰ میلیون متر مکعب است

طاهری درباره طرح انتقال آب از کوه‌های هزارمسجد به مشهد تصریح کرد: شمال خراسان کوه‌های زیادی دارد که بخشی از این کوه‌ها در خاک کشور خودمان واقع شده است. ‌در حال حاضر برای بهره‌برداری از ظرفیت آب‌های موجود در این کوه‌ها و مناطق مرزی تعدادی پروژه تعریف و اجرا شده است. پروژه بهره‌برداری بهینه از منابع آبی هزارمسجد با اولویت یال شمالی یکی از همین پروژه‌هاست. اولویت مصرف این آب برای بخش یا یال شمالی منطقه است و مشهد در اولویت دوم قرار دارد. قرار بر این است آب مازدا این پروژه بعد از تامین کامل نیازهای شرب، صنعت و خدمات منطقه برای شرب مشهد استفاده شود. میزان آب پیش‌بینی شده برای مشهد در این پروژه حدود ۴۰ میلیون متر مکعب است.

وی در خصوص حمایت‌های شرکت آب منطقه‌ای استان از شرکت‌های دانش‌بنیان خصوصا با توجه به شعار سال جاری بیان ‌کرد: مجموعه پیمانکاران و مشاوران شرکت آب منطقه‌ای استان عموما از جنس شرکت‌های دانش‌بنیان و جوان است و اکنون بالغ بر ۱۰۰ شرکت مشاور و پیمانکار با شرکت آب منطقه‌ای استان همکاری می‌کند. افتتاح باشگاه پژوهشگران آب که به تازگی انجام شده، یکی دیگر از اقدامات شرکت در زمینه همکاری با مجموعه‌های دانش‌بنیان است. هر کدام از این مجموعه‌ها در حوزه مربوط به خود تخصص دارد. مجموعه قراردادهایی که با شرکت‌های دانش‌بنیان و دانشگاهی منعقد شده، عدد قابل توجهی است. براساس آخرین آمارها ۴۰۰ میلیون تومان قرارداد با این مجموعه‌ها منعقد شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.